Produse si Servicii
Mergi direct la categoria
Firme
Membru Bizoo de 14 ani.
0
0 stars: Fara rating
0 pareri
Produse (1351)

Carte, Parastase

0 stars: 0.00 din 0 pareri

288 lei Lei
Out Of stock
Descriere
Autor: Aprobarea Sfantului Sinod
Editura: EIBMO
Greutate: 0.27 kg
Dimensiune: 12 / 15 / 21.5 cm
An aparitie: 2014
Coperta: Cartonata
Numar de pagini: 461

Sfanta Biserica a lui Hristos, fidela misiunii sale de a conduce oamenii spre Imparatia Cerurilor si dand marturie despre credinta in nemurirea sufletului creat de Dumnezeu, insoteste cu multe rugaciuni sufletele credinciosilor mutati din viata aceasta, iubirea ei fiind mai tare decat moartea (cf. Cantarea Cantarilor 8, 6). Alaturi de pomenirea la Dumnezeiasca Liturghie a sufletelor celor decedati, principala slujba pentru iertarea si odihna acestora este Parastasul, care se savarseste de catre arhierei sau preoti, intrucat ei au primit, prin harul Duhului Sfant, puterea de a dezlega pacatele celor credinciosi, vii sau adormiti in Domnul (cf. Matei 18, 18; Ioan 20, 22-23).

Numele slujbei provine din cuvantul grecesc care inseamna infatisare inaintea cuiva, mijlocire pentru cineva, semnificand, deci, rugaciunea staruitoare pentru sufletul celui raposat, care se va infatisa inaintea lui Hristos, Dreptul Judecator.

Textul slujbei Parastasului este alcatuit din cantari de la slujba inmormantarii mirenilor, urmand structura unei Utrenii. Insa, pentru ca aceasta slujba avea o lungime apreciabila si era adesea solicitata, ea a primit, in practica, unele prescurtari (care se aplica, in parohii, si Utreniei obisnuite), incat lungimea ei a fost redusa, prin renuntarea la citirea Catismei si a altor Psalmi, la Canon si la elementele repetitive. Forma dezvoltata a Parastasului a ramas sa fie savarsita la manastiri (vezi Panihida, Editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa, Bucuresti, 2016). Din acest motiv, a aparut o discrepanta intre randuiala indicata de Molitfelnic si modul practic al savarsirii acesteia, in bisericile de mir. Totodata, Molitfelnicul nu prezenta slujba integrala, ci arata doar structura Parastasului si facea trimiteri la slujba inmormantarii. De aici a aparut necesitatea publicarii cartii de fata, in care slujba Parastasului sa fie tiparita intr-un text unitar, integral, fara trimiteri la alte slujbe, in forma in care Parastasul este savarsit in practica actuala a Bisericii Ortodoxe Romane.

Pentru a veni in ajutorul preotilor slujitori, alaturi de Parastasul de obste, in cartea de fata au fost asezate, cu text integral, pentru prima data la un loc, randuielile speciale de Parastas pentru pruncii botezati si apoi decedati, pentru eroi, precum si randuielile Parastasului mic, numit si Trisaghion ori Litia mica. Totodata, au fost adaugate: rugaciunea de binecuvantare a hainelor si a altor lucruri ce se impart pentru cei raposati, sfintirea crucii care se asaza la mormant, precum si hotarari ale Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane privind inmormantarea sinucigasilor, a pruncilor morti nebotezati si a celor care au fost incinerati. Lucrarea beneficiaza de o grafica adecvata si de un font generos, foarte lizibil.

Binecuvantam aceasta noua aparitie editoriala, nadajduind ca formatul ei practic si continutul ei clar sa usureze lucrarea pastorala a preotilor si sa promoveze unitatea liturgica in parohii. Sfintele slujbe savarsite corect, cu atentie si cu evlavie, ajuta mult sufletele celor ce au adormit intru nadejdea invierii si a vietii de veci, dar aduc si mult folos duhovnicesc si mangaiere celor ce se roaga pentru cei adormiti in Domnul.
Trimite mesaj
Din Gura in Gura