Produse si Servicii
Mergi direct la categoria
Firme
Membru Bizoo de 14 ani.
0
0 stars: Fara rating
0 pareri
Produse (1351)

Cadelnita OS 84-894 (TIP 2)

0 stars: 0.00 din 0 pareri

290 lei Lei
Out Of stock
Descriere
Cod produs: OS 84-894 (TIP 2)
Cadelnita cu medalion email-aurita
Dimensiune: 11/25 cm
Greutate: 0.6 kg

Cadelnita este un vas facut din metal sau din portelan, in care se arde tamaie. In slujbele religioase crestine ortodoxe, romano-catolice si catolice de rit oriental, cadelnita este prevazuta, in general, pentru un uz mobil. Este prevazuta cu trei lantisoare (cu clopotei), pentru a fi suspendata sau balansata. Pe langa vasul cu carbuni si tamaie, cadelnitele mai au de regula un suport (de regula de forma semisferica). cel mai frecvent cu un picior care sa le permita sa stea si drept.

Deasupra au un capac de o forma alungita, ca in imaginea alaturata. Acesta aminteste astfel de turla unei biserici, uneori avand si o cruce in varf. De acesta este atasat unul din lanturi. Trei lanturi sunt atasate de marginile exterioare ale capacului, toate fiind atasate de un suport de metal. Lantul din mijloc trece prin acest suport. Este atasat de un alt inel situat deasupra acestuia, permitand astfel ridicarea mai rapida a capacului. Atunci cand nu este folosita, cadelnita sta de obicei in Altar, atarnata de un carlig.

Cadelnita are de obicei o culoare aurie (poate fi chiar aurita sau facuta din aur), amintind astfel de cele trei daruri ale Magilor - aur, smirna si tamaie. De multe ori este impodobita - cel mai frecvent cu modele florale.

Poate fi impodobita si cu cruci sau chiar chipuri de sfinti, realizate in tehnica repouss -. Uneori este batuta cu pietre pretioase sau cu modele in email. Pentru crestinii ortodocsi, arderea tamaiei simbolizeaza Harul sfintitor al Duhului Sfant si rugaciunile credinciosilor ce se ridica spre Cer cu buna mireasma duhovniceasca. Un psalm care se canta frecvent in timpul cadirii este ?

Sa se ridice rugaciunea mea ca tamaia inaintea Ta, ridicarea mainilor mele [precum] jertfa de seara?. Cadelnita folosita la slujbele Bisericii cuprinde un vas care reprezinta Biserica. Unii comentatori afirma ca acesta o reprezinta pe Maica Domnului. Dupa cum ea a primit in pantecele ei Focul cel dumnezeiesc, asa si cadelnita primeste in ea carbunii aprinsi ai credintei. Vasul este atarnat de patru lanturi, de fiecare din ele fiind atarnati cate trei zurgalai (mici clopotei de forma sferica). Cei doisprezece clopotei reprezinta glasurile Apostolilor ce propovaduiesc Evanghelia. intemeiate pe invataturile celor patru Evanghelisti reprezentati de cele patru lanturi. Potrivit altora, cele trei lanturi exterioare reprezinta Sfanta Treime. Cel din mijloc, atasat de capac, simbolizeaza faptul ca Dumnezeu Cel in Treime este in acelasi timp Unul singur.
Trimite mesaj
Din Gura in Gura